недеља, 2. јун 2013.

СОЧНИ ЧОКОЛАДНИ КОЛАЧ

Сочни чоколадни колач
За тесто: 
  • 150 г млечне или чоколаде за кување 
  • 250 г маслаца 
  • 200 г шећера 
  • 10 г ванилин шећера 
  • прстохват соли 
  • 4 јаја 
  • 200 г пшеничног брашна 
  • 100 г густина 
  • 30 г какао праха 
  • 4 равне кашичице прашка за пециво 
  • 3 кашике млека  
За прелив: 
  • 100 г млечне или чоколаде за кување 
  • 1 кашичица уља  
  • по жељи и 4 кашике мармеладе од кајсија и
  • 1 кашика воде
Припрема: 
  1. У посуди са облим дном мешати миксером маслац, највећом брзином, док не постане мекан и гладак. 
  2. Постепено умешати шећер, ванилин шећер и со. Мешати све док се не добије компактна маса. 
  3. Умешати једно по једно јаје. За свако јаје око пола минута. 
  4. Просејати брашно са густином, какаом и прашком за пециво, па додати полако, у два наврата, наизменично са млеком и средњом брзином умешати. 
  5. На крају додати и чоколаду изломљену на мале комаде. 
  6. Тесто сипати у правоугаони калуп (~30,5х11,5цм, подмаан и посут брашном) и поравнати. Калуп ставити у пећницу на решетку. 
  7. Ако имате турбо рерну (врео ваздух) онда пеците колач на око 160°Ц без претходног загревања, а ако вам је рерна обична онда на око 180°Ц у претходно загрејаној пећници.
  8. Колач пеците око 65 минута,а онда проверите да ли је средина колача печена. после 15 минута печења засеците колач по дужини 1 цм дубоко. 
  9. Када је колач печен оставити га у калупу око 10 минута, онда га извадити и ставити на кухињску решетку да се охлади. 
  10. За припрему прелива, грубо изломити чоколаду и мешати је заједно са уљем у малој посуди над паром на умереној температури док не постане глатка. Глазуром премазати охлађени колач и оставити да се глазура стврдне. 
Савети: 
  • За тесто и прелив, уместо млечне или чоколаде за кување, можете користити чоколаду са кремом од кафе или капућина. 
  • Колач ће бити још сочји ако га одмах после печењеа прелијете мармеладом од кајсија. За то је потребно да 4 кашике мармеладе (ја сам користила домаћи џем) помешате са 1 кашиком воде и уз мешање кувате у посуди. Тиме одмах премазати врели колач, оставити да се добро охлади (ја сам колач правила увече, тако да се хладио преко ноћи) и на крају ставити прелив од чоколаде (прва ствар коју сам урадила ујутру и колач је био спреман за дегустацију после доручка).
  • Додатно можете грубо исецкати и 50 г ораха или лешника, помешати са брашном и додати тесту. 
  • Без глазуре, колач може да се замзне. 
Сочни чоколадни колач

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...