7 трикова за добро тесто
- Пре него што поченете да правите тесто, извадите путер и јаја из фрижидера и држите их неко време на собној температури.
- Припремите и измерите све неопходне састојке пре него што почнете да месите.
- Придржавајте се рецепта и немојте да импровизујете. За разлику од куваних јела, специјалитета са месом, чорби и салата где можете додати нешто ново или променити количину састојака, теста су резултат егзактних хемијских процеса.
- Не претерујте са количином прашка за пециво или квасца, јер постоји могућност да тесто нарасте превише и пукне.
- Немојте да правите залихе прашка за пециво и квасца, јер временом губе својства.
- Тесто стављајте увек у загрејану рерну, јер сва теста са прашком за пециво и квасцем то "траже". Приликом спајања влажних и сувих састојака долази до хемијске реакције и тесто одмах почиње да расте. Сачекајте 10 до 15 минута од тренутка када рерна достигне жељену температуру и онда ставите тесто у њу.
- Решетку поставите на средину, како би се тесто испекло подједнако одозго и одоздо.
Рок замрзнуте хране
- сланина: 1 - 2 месеца
- кувано јело од поврћа: 2 - 3 месеца
- кувана говедина и свињетина: 2 -3 месеца
- кувана пилетина: 4 месеца
- кувано тесто: 3 месеца
- воће: 8 - 12 месеци
- смрзнути купљени оброк: 3 - 4 месеца
- кобасице: 1 - 2 месеца
- сирова пилетина (делови): 9 месеци
- сирова пилетина (цело пиле): 12 месеци
- сирово месо: 4 - 12 месеци
- поврће: 8 - 12 месеци
Чоколада
Чоколада је у Европу стигла у XVI веку и већ тада су Шпанци почели да је мешају са шећером и ванилом, а до XVII века сврстана је у ред луксузних намирница. Тек крајем XVIII века произведена је чоколада која је личила на данашњу, а прву млечну чоколаду направили су Швајцарци.
Црна чоколада, богата какаом и са мало шећера, може да смањи притисак. То је биљка која је богата антиоксидантима, а посебно садржи полифенол, веома снажан оксиданс, који се налази у бројним биљкама и воћу као што је грожђе. Полифенол има особину да опушта артерије и самим тим спушта притисак у њима.
Да ли знате?
- Једна крава даје око 36.000 чаша млека годишње.
- Каквог ће укуса бити млеко и колико ће га крава произвести зависи од тога шта једе. Ако једе сирову траву даће 50 чаша млека на дан, а ако је њен мени мешовит даће 100 чаша млека на дан.
- Према индијској митологији свет је створен од млека које су мешали богови у океану.
- Млеко и млечни производи имају два састојка која нам помажу да нам коса буде лепша, нокти чвршћи, а кости јаче. То су калцијум и витамин D.
Мали савети
- ... бело вино се у кувању додаје свим врстама белог меса (пилеће, ћуреће...), а црна вина тамном месу (говедина, јунетина)
- ... поврће које барите никада не стављајте у хладну воду јер она извлачи из поврћа минералне састојке и хранљиве материје
- ... мирис пржене рибе се неће ширити по стану ако у тигањ ставите и две половине јабуке
Да ли знате шта је...?
Кумкат - веома мале поморанџе.
Бутертајг - лиснато тесто.
Безе кора - кора од беланаца, шећера у праху, сока од лимуна и на врх ножа соли.
Гликоза - грожђани шећер.
Дебрецине - дебеле виршле.
Мали савети
- ... пиринач се неће слепити ако се у воду у којој се кува дода неколико капи лимуновог сока
- ... старије месо ће се брже скувати ако се у воду сипа мало соде бикарбоне
- ... боранија, спанаћ, броколи... не мењају боју приликом кувања ако се спусте у вријућу воду и ако се суд не поклопи
- ... маснију кокошију супу ћете добити ако месо ставите у хладну воду па укључите ринглу, а поснију ако је вода кључала
Да ли знате шта је...?
Марони - кестени.
Рагу - јело од исецканог меса или рибе са финим зачинима, сосовима.
Каре - (fr. carre) квадрат, телећа, овчија или свињска ребра пржена или динстана.
Лакс каре - крменадла без костију.
Урда - ситан, свежи, млади, неслани сир.
Слачица - сенф.
Рамстек - спољни део печенице.
Ементалер - тврди швајцарски сир. Укус овог рупичастог сира подсећа на бадем.
Марципан - смеса од бадема и шећера.
Мали савети
- ... месо треба прати у комаду и то што краће. Тек потом га исећи на комадиће како се са водом не би испрали хранљиви састојци. После прања месо обрисати и онда ставити да се пржи или пече. Ако се месо кува, брисање није потребно.
- ... џигерица ће бити мекша ако се на свако парче пре пржења сипа по неколико капи винског сирћа. Не треба је солити пре пржења, већ после, јер ће у супротном бити жилава.
Храном против стреса
Поморанџе
Разна истраживања показала су да витамин Ц смањује ниво стреса и враћа крвни притисак и кортизол у нормалу након проживљене стресне ситуације. Али, витамин Ц пружа и бројне друге благодети, а између осталих познато је и да јача имунолошки систем.
Авокадо
Незасићене масти и калијум који се налазе у авокаду помажу у снижавању крвног притиска, а научници се слажу да је један од најбољих начина за снижавање крвног притиска управо унос довољних количина калијума у организам.
Бадеми, пистаћи и ораси
Бадеми су препуни витамина Б и Е који јачају имунитет, а пистаћи и ораси помажу у снижавању крвног притиска.
Лосос
Исхрана богата омега-3 масним киселинама штити нас од болести срца и крвних судова. Истраживања су показала да оне веома успешно спречавају и нагло излучивање хормона стреса - кортизола и адреналина.
Зелено поврће
Броколи, кељ и друго зелено лиснато поврће моћан су извор витамина који наше тело пуне енергијом када смо под стресом.
Савети за уређење кухиње:
- Не удаљавајте превише шпорет од судопере ни од фрижидера, неће вам пријати да се стално шеткате и да расипате успут поврће које спремате.
- Зидне елементе изнад судопере и шпорета покушајте да избегнете јер ће већина њих реаговати за неколико година на пару која ће се гомилати на доњој страни елемента.
- Немојте користити радну површину као место на коме ћете држати кухињске апарате јер ће на тај начин изгубити функцију радне површине. Како бисте ово спречили, направите полице у кухињи на којима ћете моћи да одложите апарат за кафу, тостер или соковник...
- Ствари које користите једном месечно или ређе, можете држати на мање доступним местима.
- Без обзира колико вам се допада да шољице, варјаче или друго посуђе стоји окачено у кухињи ван кухињског ормарића, на том прибору ће се скупљати прашина и микроорганизми.
- Ако преграђујете део између већ уређене кухиње и дневног боравка, водите рачуна о томе колики пролаз остављате. наиме, слободни пролаз кроз кухињу као излаз из ње мора бити довољно велик како бисте и највеће апарате из ње, као што су замрзивач или шпорет могли да изнесете у случају квара или замене новим.
Много вам је леп блог
ОдговориИзбришиХвала. Драго ми је да Вам се допада. :)
Избриши